PAÜ'den büyük Başarı

Yayın: 27 Ocak 2014 - Pazartesi - Güncelleme: 27.01.2014 09:47:25
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

PAÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Uzunluoğlu, doktora tez projesi olarak yaptıkları çalışmanın asıl amaçlarından birinin özellikle yurt dışında yaşayan Türklere yönelik endüstriyel üretimdeki ihracat şansını arttırmak olduğunu söyledi. Yard. Doç. Dr. Uzunluoğlu, “Adana’da küçük bir mantı üreticisi firma benim mantılarım çok kolay bozuluyor, raf ömrünü nasıl uzatırız şeklinde bir taleple bize gelmişti. Yaptığımız araştırma ile modifiye atmosferde paketleme sistemi ile mantıyı geleneksel özelliklerini koruyarak uzunca bir süre dayandırabileceğimizi fark ettik. Bunun için gerekli ambalaj materyallerini araştırdık, bunları İstanbul’dan temin ettik. Deneme üretimleri yaptık. Antalya’da büyük bir entegre et tesisinde modifiye atmosfer paketleme ünitesinde mantımızı farklı kompozisyonlarda, farklı formüllerde paketledik ve dört ay boyunca her hafta mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerini gerçekleştirdik. Mantının 4 ay boyunca rafta bozulmadan kalabileceğini belirledik” şeklinde konuştu.

 

Patent başvurusu yapıldı

 

Endüstriyel üretim metodu olarak hazırlanan projenin evlerde uygulanmasının mümkün olmadığını belirten Uzunluoğlu, “Mantının raf ömrünün uzatılmasında tamamen doğal ürünler ve günlük hayatta kullanılan maddelerden faydalandık. Bununla ilgili patent başvurumuzu Haziran 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü (TPE)’ ne başvurduk. Şu an da süreç devam ediyor. Patenti alındıktan sonra çeşitli üreticiler ile görüşmeyi düşünüyoruz. Bu ancak endüstri de yapılabilecek bir şey evlerde yapılması mümkün değil. Bu bir endüstriyel üretim metodu.” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.