"IŞIKLI GÖLÜNÜ TURİZM CENNETİ YAPACAĞIZ"

Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven, "Çivril birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Işıklı Gölü, Akdağ tabiat parkı ile Tokalı kanyonunu turizme kazandıracağız. Çivril bir turizm cenneti olacak" dedi

Yaşam Yayın: 22 Ağustos 2015 - Cumartesi - Güncelleme: 22.08.2015 14:08:36
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

DSİ tarafından Çivril’e yapılan Koçak köprüsü ile Küfi ve Akçay çayı üzerine yapılan sel önleme bentlerini inceleyen başkan Güven yapılan çalışmaların tamamlanmasından sonra Işıklı gölünün zemine toprak akıntısı olmayacağını söyledi. Haftasonu Başkan yardımcısı Salim Altuntaşoğlu ve DSİ Çivril işletme şefi ile birlikte çalışma alanlarını gezen başkan Gürcan Güven yapılan sel önleme bentleri ile Işıklı gölüne mil ve toprak akıntısının önüne geçileceğini söyledi.

İLÇE HIZLA BÜYÜYOR

Elma ve ay çekirdeği üretimiyle adından söz ettiren Çivril’i turizm kenti yapma yolunda projeler ürettiklerinin altını çizen başkan Güven, “tarım ve tarım ürünleri üretiminde söz sahibi bir ilçeyiz. Ama Çivril her geçen gün büyüyor ve arazi miktarı aynı duruyor. Çivril doğal güzellikleri ve ev sahipliği yaptığı farklı kültürlerin buluştuğu bir merkez. İlçemizin bu özelliğini iyi değerlendirip Çivril’i Pamukkale’den sonra Denizli’nin turizm cenneti yapacağız” diye konuştu.

GÖL İLÇEYE HAYAT VERİYOR     

Çivril dikkatleri üzerine çeken büyük bir ilçe.  Işıklı Gölü, Ege bölgesinin bir incisi. Çivril denilince, akla ilk olarak Işıklı gölü geliyor. Yani göl, buradaki hayatı her yönüyle etkiliyor. Işıklı gölü içersinde Eylül - Kasım ayları içinde Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi ile birlikte 700 BİN lira maliyetli bir çalışma yapacağız. Yaklaşık 3 ay sürecek çalışma sonrasında göl çerisinde su sporları,  ve av sporları yapma imkanı oluşturacağız. Işıklı gölü su ürünleri açısından ekonomik değeri yüksek bir göl. Her yönüyle güzel olan Işıklı, öncelikle göl ve Emanuea dönemi anıtlarıyla, öne çıkan bir mahalle. Yani: bir yandan tarih ve bir yandan da doğal güzellikler. Işıklı ve çevresi, tarih ve tabiatı ile bir turizm cenneti sayılabilir. Doğal yönden bir Milli Park, arkeolojik yönden de bir açık hava müzesi hüviyeti taşıyor. Bunun içindir ki, Çivril’de tarih ve tabiat iç içe yaşıyor.

KUŞ GÖZETLEME KULELERİ YAPILDI

Işıklı gölünde 52 familyaya ait 217 kuş türünden yaklaşık 300 bin kuşun yaşadığını belirten başkan Gürcan Güven “doğal yaşam alanı olarak büyük bir zenginliğe sahip Işıklı gölünde 300 bin kuş yaşamakta. Kuş türlerinden 101 tür Işıklı gölünü üreme noktası olarak kullanıyor. Göl bununla birlikte 10 dan fazla da balık çeşidine ev sahipliği yapmakta” dedi. Göl etrafında DSİ ile birlikte kuş gözetleme kuleleri yaptıklarını belirten başkan Güven “Göl uluslararası doğa koruma kriterlerinde bulunan tepeli Pelikan, küçük kerkenez ve büyük orman kartalını barındırıyor. Ayrıca Işıklı gölünde türü yok olması tehlikeye yakın türlerden pasbaş patka, kara akbaba, akdoğan ve kuzgun ile küçük akbaba da mevcut. DSİ Çivril işletme şefliği ve Çivril Belediyesi olarak gölde yaşayan kuş türlerini yakından görmek ve tanımak isteyenler için kuş gözetleme kuleleri yaptık" dedi.

GÖL İÇİN 25 BENT YAPILDI

Gölü tehdit eden en büyük unsurun Küfi ve Akçay çaylarından gelen sel ve kar sularının getirdiği toprak olduğunu ifade eden Gürcan Güven “Işıklı gölündeki doğal hayatı korumanın ilk adımı göl tabanının mil ve toprak ile dolmasını engellemek. Onun için DSİ ile birlikte Küfi ve Akçay çayları üzerine 25 sel bendi yapıldı. Yaklaşık 1.400 MİLYON liraya mal olan setler sayesinde hem sel ve taşkınların önüne geçmiş olacağız hem de Akdağ dan kar suları ile gelen mil ve toprağı Işıklı gölüne ulaşmasını engelleyeceğiz. Göl tabanının temizlenmesinden sonra balık ve kuş türleri için oksijeni daha çok olan bir ortam oluşmuş olacak” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.