MİLLET SEÇECEK, MECLİS DENETLEYECEK

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Çivril ilçe ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şahin Tin; “Cumhurbaşkanı’nı millet seçecek, Meclis denetleyecek” dedi.

Siyaset Yayın: 09 Nisan 2017 - Pazar - Güncelleme: 09.04.2017 10:49:31
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Anayasa değişikliğinde yer alan maddeleri Çivril’de vatandaşlara anlattı. Milletvekili Şahin Tin, Çivril ilçesinde gerçekleştirdiği esnaf ziyaretinin ardından, Çivril Ziraat Odası ve Çivril Esnaf ve Sanatkârlar Odasının üyeleriyle biraraya geldi. Ardından İğdir, Yukarı ve Haydan mahallelerinde halka hitap eden Milletvekili Şahin Tin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en önemli yetkileri arasında denetim yetkisi olduğunu söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçilmekte ve halka karşı sorumlu olmaktadır. Mevcut sistemde ise Cumhurbaşkanı’nın vatana ihanet dışında herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Mevcut Anayasa’da olduğu gibi; Meclis soruşturması, Meclis Araştırması, Genel Görüşme ve yazılı soru ile Meclis yürütmeyi denetleyecektir. Kanun yapma ve bütçeyi onaylama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir. Meclis, yürütmeyi, bütçe ve kesin hesabın kabulü veya reddi yoluyla denetleyecektir” dedi.

 

CUMHURBAŞKANI SORUMLU OLACAK

 

Mevcut durumda Cumhurbaşkanı’nın vatana ihanet dışında sorumluluğunun bulunmadığını ifade eden Milletvekili Şahin Tin;  “Şuanda yürürlükte olan Anayasa’nın ilgili hükümlerine göre Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten sorumlu tutularak Yüce Divan’da yargılanabiliyor. Halk oylamasına sunulan Anayasa değişikliğinin milletimizin ‘evet’ oylarıyla kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı’na, hesap verme zorunluluğu doğacaktır. Cumhurbaşkanı’nın siyasi sorumluluğu halka karşı, cezai sorumluluğu ise Meclis’in nitelikli çoğunlukla karar vermesi halinde yüksek yargıya karşıdır” dedi.

 

GÜVENOYUNU MİLLET VERECEK

 

Hükümete güvenoyunun seçimlerde millet tarafından doğrudan verileceğini söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “16 Nisan’da yapılacak olan referandumda evet oylarıyla yeni sistemin kabul edilmesi halinde, milletin doğrudan güvenoyu verdiği hükümete ayrıca güvenoyu ya da gensoru verilmesine ihtiyaç kalmayacaktır. Zira mevcut sistemde ister tek başına isterse koalisyon olsun 276 milletvekilinin oyu ile kurulmuş bir hükümete karşı Meclis güvenoyu ve gensoru yoluyla denetim yapamamaktadır ya da yapsa bile zaman kaybından başka bir anlamı bulunmamaktadır. Bu durum denetim mekanizmasının çalışmasına mani olmaktadır. Yeni sistemle güvenoyu ve gensoru yetkisi milletimize verilecektir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yegâne yetki millete ait olacaktır. Milletimiz, Cumhurbaşkanı’nı en az yüzde elli’nin üzerinde oy vermekle güvenoyunu en başta vererek seçecektir” dedi.

 

SİSTEMİN GÜVENCESİ MİLLET

 

Milletvekili Şahin Tin, seçimlerin birlikte yenilenebilmesinin bir sistem emniyeti olarak yürütmenin Meclis tarafından denetlenmesi anlamına geldiğini söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Cumhurbaşkanı kararnameleri yargı denetimine tabi olacak, Meclis kararnameler konusunda Anayasa Mahkemesine başvuru yapabilecek, Meclis aynı konuda kanun çıkarırsa kararname hükümsüz kalacak ve kanun hükümleri uygulanacak” dedi.

 

Milletvekili Şahin Tin’e Çivril ziyaretinde Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven ve Çivril İlçe Başkanı Mehmet Celep eşlik etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.