BU KİTAP DENİZLİ KÜLTÜRÜNE IŞIK TUTACAK
Denizlili araştırmacı Yazar İbrahim Afatoğlu Türk İslam tarihine ışık tutacak yeni kitabının tanıtımını yaptı.
İbrahim Afatoğlu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde (DGC) düzenlediği basın toplantısı ile kaleme aldığı son eseri ‘Denizli Alevi – Bektaşi Tarihi’ kitabının tanıtımını yaptı.
İlyas Haytan Toplantı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Araştırmacı yazar Afatoğlu Denizli’nin Bektaşi ve Alevi kültüründe önemli bir merkez olduğuna dikkat çekerek “Denizli’de 102 eren-evliya türbesi bulunmaktadır. Bunlardan Sarı İsmail Sultan, Kazak Abdal, Teslim Abdal, Bostancı Baba, Yatağan Baba, Sultan Sarı Baba, Genç Baba, Abdi Bey Sultan gibi 40 türbede yatan azizin kesin Alevî-Bektâşî dervişi olduğu, 30 kadar türbede yatan azizin de büyük ihtimalle yine Alevî-Bektâşî dervişi olduğu görülmektedir” dedi.
Aleviliğin İslam’ın Türk kültürü ile harmanlanması sonucu ortaya çıkan bir bakış açısı olduğunu belirten Afatoğlu “Alevîlik, İslâm’ın Türk yorumu yani Türk İslâmı’dır. Bu anlamda tarihte Türkmen, Kızılbaş, Yörük, Alevî, Bektâşî diye isimlendirilen insanlarımızın tamamı günümüzde Alevî diye tanımlanan Türkmenlerdir. Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti’nin kurucu unsurları Alevî-Türkmen topluluklarıdır” dedi.
Araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu kitabın kendi alanında ilk olmasından da bahsederek “hazırlık ve baskı çalışmaları 6 yıl süren kitap Denizli’de bu konuda yazılan ilk kitap olma özelliği taşıyor. Denizli’de Alevîlik-Bektâşîlik hakkında yazılan ilk kitap olduğundan dolayı da, bundan sonra yazılacak olan kitaplar için de önemli bir kaynak eser olacaktır” ifadelerine yer verdi.