YETKİLİLER UYARDI; "ANIZ YAKMAYIN YAKTIRMAYIN"
Çivril Gıda Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü ekipleri köylerde yaptığı toplantılarda anız yakmanın zararları ve olumsuz etkileri hakkında köylüleri uyardı.
Köy kahvelerinde yaptıkları toplantı ile anız yakmanın zararlarını anlatana ekipler artan hava sıcaklıkları ile anız yakmanın orman yangını ve daha kötü sonuçlar doğuracak zararlara sebebiyet verebileceğini belirterek köylülerin anız yakmamalarını söyledi.
Çalışmalar kapmasında tahıl üretiminin fazla yapıldığı köylerde vatandaş ve üreticilerle bir araya gelen Gıda Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri hububat hasadı sonrası tarlada kalan anızın yakılmaması konusunda bilgilendirme yaptı. Bilgilendirme toplantılarında çiftçi ve üreticilere anız yakmanın toprak ve organizmalara verdiği zararlar anlatılırken bilgilendirici broşür ve kitapçık dağıtıldı.
Toplantılarda anız yakmanın fayda değil zarar verdiği belirtilerek “İçerisinde bulunduğumuz hasat döneminde ülkemiz orman yangınları ile mücadele etmektedir. Anız yakmanın herhangi bir faydası olmamakla birlikte özellikle toprağımız ve yeşil vatanımız için önemli bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.
“Anız Yakmak Yeşil Vatan Savunmasına ihanet”
Anız yakarak topraklarımızı fakirleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda çevreyi ve atmosferi de kirleterek birçok yönden olumsuzlukların önünü açıyoruz. Atmosfer salınan sera gazları toplum sağlı kadar hepimizin geleceğini etkileyecek olan iklim değişimlerine yol açacak düzeylere ulaşabilmektedir. Bu bilinçle üreticilerimizin özellikle bu dönemde anız yakmamaları ‘Yeşil Vatan Savunmamızda’ önemli bir rol üstlenmektedir” ifadelerine yer verildi.
“Anız Yakmak Suç”
Bilgilendirme toplantısında anız yakmanın suç olduğu da hatırlatılarak ; Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacağı ayrıca valilik kararıyla ilimizde bulunan ormanlık alanlara geçici olarak girişler, ateşli piknik yapımı ve anız yakmanın yasaklandığını usulüne göre alınan ve ilan edilen bu kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32'inci maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacağını bilgisi verildi.
Toplantılarda üretici ve vatandaşların yangın konusunda duyarlı davranmaları, herhangi bir olumsuzluğu 112 ACİL ve 177 ORMAN YANGINI hattı üzerinden ivedilikle ihbar etmeleri istendi.
Sosyal Medya Aracılığı ile de Duyuru Yapıldı
Yangınla mücadele kapsamında Çivril Gıda Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü resmi internet sitesi ve müdürlüğün sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda, yangına sebep olabilecek durumlara karşı dikkatli olunması ve bu tür eylemlerden kaçınılması istendi. Yapılan açıklamada anız yakmanın toprak verimini düşürdüğü, toprak üzerindeki tüm canlıları da öldürdüğü belirtildi. Sürdürülebilir tarım için anız yakılmamasının gerektiği ifade edilirken anız yakmanın toprağı sertleştirip verimsizleştirdiği ve kanunen suç olduğu hatırlatıldı.