‘ALTIN LEYLEK’ DEDİKODUSU TARİHİ CAMİYE ZARAR VERDİ
Araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu, Emircik Mahallesi yakınlarında bulunan Dedeköy Cami haziresindeki Tekkenin, yıllarca ‘Altın Leylek’ uydurmasıyla talan edildiğini söyledi.
Yeni kitabının çalışmaları için Çivril’e gelen araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu, Emircik Mahallesi yakınlarında bulunan Emirhisar Tekkesinin yıllarca, “Bölgeden kaçan Rumların altınlarını ve altın leyleği Dedeköy Cami ve türbesine gömdüğü’ yalanına inanan defineciler tarafından talan edildiğini söyledi.
Yalana inanan definecilerin yıllarca tekke ve çevresinde kazı yaptığını, tekke duvarlarının söküldüğünü, akustiğin sağlanması için kubbelerde duvar içine yerleştirilen boş testilerin kırıldığını, türbede bulunan kabirlerin kazıldığını anlatan yazar Afatoğlu, ‘Dedeköy Tekkesi bölgenin önemli merkezlerinden biri, tarihte Türklerin buraya geldiği dönemlerde Horasan erenlerinden birinin yaptığı tekke. Tekkenin içinde türbesi var, kuyusu, camisi, hücre evleri, haziresi, mezarlıkları var. Bu köy bir kilometre yukarıya taşındı. Daha önceden bu camiyi ve türbe daha çok ziyaret edilirdi. Namazlar burada kılınır, hayır duaları, yağmur duaları burada oluyordu. Burası döneminde çok kutsal kabul edilen bir yerdi. Bütün çevre köylerden de bu Türbede ve camide namaz kılmak için insanlar geliyordu” dedi
Tekke içinde bulunan cami ve türbesi ile ilgili olarak Kurtuluş Savaşı döneminde burada ‘Altın Leylek’ gömülü olduğuyla ilgili söylentinin ortaya çıkartıldığına dikkat çeken Afatoğlu, “O dönemde burada bir altın leylek gömülü olduğu söylentisi çıkmış. Rumların Anadolu’dan kaçarken hazinelerini bu camiye ve türbeye gömdükleri şayiası yayılmış. Bu şayiadan etkilenen hazine avcıları bu camiye ve türbenin olduğu bölgeyi talan etmişler, her tarafı kazmışlar. Hazine vardır diye caminin içerisindeki yazıları kırmışlar, duvarları kazmışlar. Türbelerin altlarını kazmışlar tabi eskiden çok kutsal ruhani bir Cami, tekke ve türbeyken buradan bir taş almak günah sayılırken hazine avcılarının talan etmesinden dolayı buranın kutsallığı gitmiş. Artık buralar ziyaret edilmez hale gelmiş. Aslında burada altın leylekte, altında yok. Tabi bu kötü niyetli insanların günümüzde böyle tarihi yapılarda böyle rivayetler çıkarıp buraları talan etmesi hala devam etmektedir. Bu konuda bölge insanın da bu konuda duyarlı olmasında fayda vardır” dedi.
Afatoğlu, Emirhisar Tekkesinin 2005 li yıllarda aslına uygun olarak restore edildiğini, camisinde namaz kılındığını, türbe içindeki isimsiz dört mezarlığında ziyarete açık olduğunu sözlerine ekledi.