ÇİVRİL’DE ASIRLIK MESLEKLER YAŞATILACAK

İlçenin kültürel hayatını kayıt altına almak ve yaşatmak için çeşitli projeler geliştiren Çivril Belediyesi, İğdir mahallesi ile özdeşleşen testilerin üretimi ve yaşatılması için modern bir atölye kurdu. Atölyede, testi ve bardak ustaları ders verecek.

Kültür Yayın: 22 Aralık 2023 - Cuma - Güncelleme: 22.12.2023 20:55:00
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Pamukkale Üniversitesi ile Çivril’e özgü kilim ve halı motiflerini yaşatmak için proje geliştiren Çivril Belediyesi, ilçenin geleneksel mesleklerinden olan toprak testi bardak yapımını yaşatmak için atölye açtı. Çivril Belediyesi tarafından yapılan ve Yöresel Ürünler Pazarı olarak ta kullanılacak sosyal tesis, 25 Aralık Pazartesi gün hizmete açılacak.

 

Özdemirci ve Gürpınar mahallelerinde Kilim ve halı motiflerinin yaşatılması için çalışma başlatan Çivril Belediyesi, ilçe kültürü için yeni bir proje başlattı. İlçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Türklerin bölgede yerleştiği ilk yer olan İğdir mahallesinde bölgeye özgü testi yapımının devam ettirilmesi için başlatılan çalışma kapsamında toprak Testi atölyesi kuruldu.

 

Geçmişle gelecek nesiller arasındaki Kültürel bağın devam etmesi için Çivril Belediyesi olarak çalışmaya devam edeceklerini belirten Belediye Başkanı Niyazi Vural “göreve geldiğimizde üzerine düştüğümüz en önemli konulardan birisi kültürel değerlerimizi korumak ve yaşatmak olmuştu. Bu anlamda Çivril’e özgü kilim motiflerimizin yaşatılması için Pamukkale Üniversitesi ile önemli bir çalışmaya imza attık. Şimdi de Çivril’in değerlerinden biri olan toprak testilerini yaşatmak için testi atölyesi kurduk. İğdir mahallemizde 100 yıldır yapılan toprak testi ve bardakları yaşatmak, gelecek nesillere ulaştırmak için adım attık. İğdir Testi ve Bardağı, 100 yıl önce öğrenildiği şekliyle ustasından öğrenilecek ve yaşatılacak.

 

Yöresel ürünlerin satışının da yapılacağı ve Paltaoğlu Konağı model alınarak yapılan tesis içinde yer alan atölyenin bir kısmı, testi ve bardak müzesi olarak tasarlandı. Atölyenin müze kısmında mahallede yapılan testi ve bardak örneklerinin yanı sıra bardak yapımında kullanılan alet ve materyaller sergilenecek.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.