ÇİVRİL’DE KAZANILAN BÜYÜK ZAFER MYRIOKEPHALON

Selçuklu Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Muharrem Kesik Miryokefalon savaşının yeri konusunda son noktayı koydu; ‘Savaş Çivril’de oldu.’

Gündem Yayın: 17 Eylül 2023 - Pazar - Güncelleme: 17.09.2023 12:29:00
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Anadolu’nun tapusunun alındığı zafer olarak nitelendirilen ve Türk tarihi açısından büyük öneme sahip olan Miryokefalon zaferi ile ilgili Prof. Dr. Muharrem kesik tarafından yazılan kitap kamuoyuna tanıtıldı.

 

Çivril Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan ve üç yıl süren saha ve arşiv çalışmalarının ardından tamamlanan kitap, Çivril Belediyesi Tren garı Toplantı salonunda düzenlenen program ile okuyucusuyla buluştu. İstanbul Üniversitesi tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Kesik tarafından kaleme alınan ‘Çivril’de Kazanılan Büyük Zafer Myrıokephalon 1176’ kitabı ile savaşın yeri ile ilgili devam eden tartışmalar sona ermiş oldu. Çivril Belediyesi Kültür Yayınları tarafından desteklenen kitapta, 1071 - 1180 arasında Bizans ve Türkiye Selçuklu Devleti arasındaki ilişkiler ile Miryokefalon Savaşının yeri detaylı bir şekilde belgeleri ile anlatılıyor.

 

Üç yılda tamamlanan kitapla 1176 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II.Kılıçaslan idaresindeki Selçuklu ordusu ile Bizans Kralı Manuel Komnenos kontrolündeki Haçlı Ordusu arasında yaşanan ve yıllardır yeri konusunda bir çok tartışmanın yaşandığı Miryokefalon Zaferi’nin Çivril Kufi Boğazında kazanıldığı tescillenmiş oldu.

 

Anadolu’nun tapusu Çivril’de alındı

 

Prof. Dr. Muharrem Kesik tarafından kaleme alınan ‘Çivril’de Kazanılan Büyük Zafer Myrıokephalon 1176’ kitabının imza ve tanıtım gününe katılan Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural “üç yıl önce değerli hocalarımızı Çivril2de ağırlamış ve Bizans ordusunun savaş öncesi en son konakladığı Homa ve Kufi boğazında saha gezisi yapmıştık. Geçen süre içinde Muharrem Kesik hocamız saha çalışmalarına devam ederek bu eşsiz eseri hazırladı. Son birkaç yıldır tarih turizmini değerlendirmek isteyen birçok belediye savaşın yeri konusunda dayanaksız tartışma başlatmış olsa da bu kitap ile tartışmalar son bulmuş oldu. Çivril Anadolu’nun tapusunun alındığı yerdir” dedi.

 

Çivril Miryokefalon Zaferi 847.yıl dönümünü anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen kitap tanıtım ve Miryokefalon paneline, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Muharrem Kesik, PAÜ. Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kara, PAÜ. Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Balık, STK temsilcileri ile çok sayıda davetli ve Çivrilli katıldı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.