23 Mayıs 2020 - Cumartesi

EYVAH SINAV YAKLAŞIYOR !

Yazar - Gülcan Aydoğmuş
Okuma Süresi: 5 dk.
Gülcan Aydoğmuş

Gülcan Aydoğmuş

glcn204@gmail.com -
Google News

Salgındı ,hastalıktı, karantinaydı derken sınava girecek gençleri  unuttuk.

Stresli geçen bu zor günlerde gençler geleceklerini büyük ölçüde etkileyecek olan sınava  çalışıyorlar. Hatta çalışmaya çalışıyorlar desek daha doğru olur .

Normal zamanda bile ağır gelen sınav stresi karantinayla birleşince onlar için  daha da zorlaşıyor. İşte tam bu noktada devreye aileler ve onların destekleri girmeli.

Normalden  daha çok anlayış bekleyen bu gençlere ailelerinin biraz daha sabır gösterip onları daha çok desteklemeleri yaşadıkları bu  durumun ağırlığını hafifletecektir.

Havaların ısınmasıyla gözlerini dışarıya diken gençler bu zamanları çok iyi değerlendirmek için yapmak istediklerini biraz daha ertelemeleri gerekecektir.

 

Geri sayımın başlamasıyla karantina süreci ve  sınav tarihinde yaşanan değişiklik gençler tarafından  bahane olarak gösterilmemeli  sınava güncel sıkıntılardan arındırılmış bir şekilde hazırlanılmalıdır. Aksi takdirde elbet bir gün geçecek olan bu süreçte zarar gören onlar olacak ve keşke  bu zamanları daha verimli geçirseydim diyeceklerdir.

 

Maalesef kaygı ve stresin artması  sürecin  olası  bir sonucudur  ama bu kaygı ve stresin  ölçülü seviyede yaşaması  öğrencilerin lehine dönüştürülebilir..

Stresin ve kaygının duygusal ve fiziksel olarak etkilerine baktığımızda ;panik hissi, sinirli olma, ağlama, aşırı engellenmişlik hissi, şaşkınlık, unutkanlık, olumsuz düşünceler ve depresyon mide bulantısı, titreme, kasılma, baş ağrısı veya aşırı terleme 

şeklinde sıralayabiliriz.

 

Bu durumu kontrol etmek için öncelikle kişide  bunlara neyin sebep olduğuna bakmakta fayda vardır.

 

Kaygının bir türü olarak; sınav kaygısını ,sınava yeterince hazırlanmayan ya da hazırlanmadığını düşünen  kişilerde görmek mümkündür. Yeterli ölçüde hazırlanan kişilerde ise bu sefer başarısızlık yaşama ,yaşanabilecek olumsuzluklara karşı çaresiz kalma düşünceleri sıklıkla görülebilir.

Bu nedenlerle ortaya çıkan çeşitli fiziksel ve duygusal belirtiler öğrencilerin  sınava odaklanması yerine dikkatini ve enerjisini kendine, kişisel duygularına ve çevresine vermesine neden olur. 

 

Eğer bu belirtiler pandemi döneminde görülmüşse ’’Acaba  bana virüs mü bulaştı ? ’’paniğine de sebep olabilir.

 

Bu dönemde öğrencilerin eğer hastalık hassasiyetleri  varsa evde kalmaları ve mümkün mertebe kimseyle yakın temasta bulunmamaları ruhsal sağlıkları açısından yaralı olacak önlemlerdendir .

 

Okulların tatil olmasıyla arkadaşlarından ayrı kalan çoğu öğrenci sosyal ihtiyaçlarını sanal olarak gidermesi ona iyi gelecektir .Tabi bu durumda ailelerden gencin halinden genç anlar, deyip anlayış göstermesi beklenir.

 

Sınavı tek odak noktasına dönüştürmek ,sürekli sınavla yatıp kalkmak ruhsal sağlığı olumsuz etkilediği gibi günlük rutini bozarak tahammülsüzlüğe neden olup öğrencilerin   derslerden verim alamıyor hale gelmelerine neden olacaktır.

Bu yüzden öğrenciler  sınav olgusu ile barışmalı, sakin ve verimli çalışmalar yapmalı , aynı sorunları ve sıkıntıları yaşayan bir çok kişinin olduğunu düşünmeli , bazen çalışma ortamında değişiklik yaparak yenilikler yapmalı , ev ortamından uzaklaşmak için günlük kısa  yürüyüşler yaparak kaygı ve stres  düzeyini kontrol altına almalıdır.

 

Ve tabi ki de sınava girecek öğrencilerin kendilerini ,kazanmak istedikleri okullarda tatlı kayıt telaşını yaşarken ,kendilerini amfide dersi dinlerken , İzmir Kordon’da dolaşırken , Ortaköy, Beşiktaş’ta arkadaşlarıyla buluşurken ,finallerden aldığı not yetmeyince büte girerken ,seminerden seminere koştururken hayal etmeleri onların stresini alıp götürür ,hatta sınava çalışmaları için onlara harika motivasyon sağlar.

 

İstanbul’da duvarları  tarih kokan İstanbul Üniversitesi’nde psikoloji bölümü okuyorum.

Sizlere, benim de geçtiğim bu  zorlu yollara ki deneyimlerimi , edindiğim tecrübeleri ve  bu konuyla ilgili öğrendiğim bilgileri  aktarmak istedim.Hepinize aşacağınıza inandığım bu zorlu 

yolda  başarılar dilerim.

 

Tüm sınav öğrencilerinin dualarının kabul olması dileği ile …

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları