13 Ağustos 2020 - Perşembe

TERCİHLERDE NEYE DİKKAT ETMELİYİZ

Yazar - Gülcan Aydoğmuş
Okuma Süresi: 5 dk.
Gülcan Aydoğmuş

Gülcan Aydoğmuş

glcn204@gmail.com -
Google News

Tercih döneminden herkese merhaba,

 

Sonuçların açıklanmasıyla rahat edeceğini  sana ama kararsızlıkları yüzünden uykuları kaçan üniversite adayları, kabul edelim tercih listesini hazırlamak sınava çalışmaktan daha zor bir süreçmiş değil mi?


Tercih yaparken acaba psikoloji okumalı mıyım ? İstanbul’un kalabalığında kaybolur muyum, ya bölümü sevmez bırakırsam, iş bulamazsam, nerede kalır, ne yer ne içerim dediğinizi duyar gibiyim.

 

İşinizi biraz kolaylaştırmak için gelin bölümü biraz daha yakından tanıyalım.
 

Psikoloji :İnsan davranışlarını ve insanın zihinsel süreçleri inceleyen bir bilim dalı olmakla beraber okuması ( bence ! )en zevkli bölümlerden birisidir.

 

Okumayı ,araştırma yapmayı ve sosyal ortamlara katılmayı  seviyor, insanlarla bir arada olmaktan  zevk alıyorsanız ,sohbet etmekten hoşlanıyor ,ben tam dert babasıyımdır diyorsanız hele de insanları yargılamadan onarı   sabırla dinlemeyi de başarı biliyorsanız işte olmamız gereken yer tam da burası.

 

Okuması eğlenceli gibi gözüken psikoloji bölümü mezun olduktan sonra iş bulma gibi zorlukları da  maalesef bünyesinde barındırır. Mezun olduktan sonra devlet kurumlarında ve özel kurumlarda çalışabilirsiniz. Klinik yüksek lisans yapabilir,akademik bir kariyer için doktora yaparak bölümde  ilerleyebilirsiniz. Son dönemlerde popüler olan endüstri psikolojisi alanında eğer gerçekten başarılı olursanız harika paralar da kazanabilirsiniz. Diğer branşlar için özelde  ve devlette  minimum asgari ücret ile  başlayan maaşınız  çalışmanıza bağlı olarak 8.000-10.000  tl ye  kadar çıkabilir. Teorik eğitimin yaygın olduğu psikoloji bölümü özel kliniklerde stajla pratiğe dönüşebilir. Psikopatoloji gibi gerekli dersleri aldığımız takdirde devlet kurumlarda staj da yapabilirsiniz.

 

Öncesinde ise gönüllü stajınızı vakıf ve dernekler de yapmanız size inanılmaz şeyler kazandıracağı için kesinlikle tavsiye edilir.


Psikoloji bölümünde Psikolojiye Giriş dersleri ile birlikte bilimsel ,gelişim, klinik, öğrenme psikolojisi gibi ana derslerde de eğitim verilir. Veri analizi için istatistik ve araştırma yöntemleri gibi derslerse  ilerleyen sınıflarda alacağınız derslerdendir .

 

Belli başlı derslerin dışında ders listesi  ilgi duyduğunuz alan doğrultusunda şekillenerek devam eder. Eğitim aldığınız akademisyenlerin bağlı olduğu ekollerle de derslere bakış açısı kazanırsınız . 

 

Yakın zamanda gerçekleşen bölümün açık öğretime alınma olayı  ile büyük  hayal kırıklığı yaşayan bizler kararın geri çekilmesine çok sevindik. Bu olay bölümün  tanınırlığını arttırdı. Twitter'da öğrencilerin yaptığı çağrılar da  bölüm içinde iyi bir koordinasyon olduğunu herkese göstermiş oldu. Çeşitli üniersitelerde yeni açılan bölümlerden biri olan psikoloji , bölüme olan ilginin hızla arttığını gösteriyor. Bu durumda psikoloji  adaylarına   küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var .Sizin psikoloji okuduğunuzu duyanlar; ilk hastan benim, oo  sizin işte iyi, oturduğun yerden para kazan ,salla başı al maaşı diyenlerle dolacaktır. Bunlara karşı  hazırlıklı olmanızda fayda var. Bu grup tebessümle kolaylıkla geçiştirilebilir .Sizi PDR ve psikiyatristlerle karıştıran grupla mücadele biraz daha zordur fakat yeterli açıklamalarla onların da üstesinden gelebilirsiniz. 


Tercih yaparken beklentiniz şöyle olmalıdır;  ben hangi işte rahat ederim değil ,ben hangi işi hakkı ile yapabilirim , demeniz gerekir. Kararlılık en temel husustur. Kişiliğiniz ve ruh haliniz yalnızca işi kolaylaştıran etkenlerdir. Hedef ve hedefe  yönelik çalışma olmadan her türlü çaba boşadır. Hangi bölümde olursanız olun  hangi üniversiteye giderseniz gidin ,siz gitmeden başarı size gelmez .Bu yüzden severek ve hedefiniz için çalışacağınız bir bölümü tercih etmelisiniz. 

 

Toplumca deli doktorları kervanına, bizce insanı keşfedenler grubuna katılmak isterseniz sizi bekliyor  olacağız.

 

Güzel  ve hayır bir tercih dönemi  geçirmeniz dileği ile.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları