Amigurumi'ye Hobi Diye Başladılar Gelir Kapıları Oldu
Çivril Yakacık mahallesinde yaşayan kadınlar, kursta öğrendikleri amigurumi (örgü) bebek yapımı sayesinde para kazanıyorlar.

Çivril Kaymakamlığı öncülüğünde Çivril ve mahallelerde Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile kadın ve meslek edinmek isteyenler için çeşitli kurslar açılıyor. Bu kurslara katılan ev hanımları sosyalleşmenin yanı sıra meslek öğrenip, aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar. Yakacık mahallesinde açılan kursa katılan kadınlarda amigurumi bebek yapımını öğrendiği kurs sayesinde gelir elde etmeye başladı. İstanbul başta olmak üzere farklı şehirlerden gelen taleplere yetişmeye çalışan kadınlar aylık 20 bin TL civarında kazanç sağladıklarını söylediler.
Kursların kadınlar için hem terapi hem de kazanç kapısı olduğunu ifade eden Halk Eğitim Merkezi el sanatları eğitmeni Gonca Karabulut, “Kursta kadınlarımıza amigurumi bebek yapımını öğretiyoruz. Burada sosyalleşmenin yanı sıra hoş vakit geçirip, kazanç imkanı da buluyoruz. Üretilen bebekler geçen yıllarda Halk Eğitim merkezi sergilerinde satılıyordu bu yıl İstanbul başta olmak üzere farklı şehirlere satışı yapılıyor. Burada yapılan bebek ve aksesuarlar ile oyuncaklar kursiyerlerimizin ev ekonomilerine katkı noktasında çok önemli bir rol oynuyor. Kurslarımız kış aylarında evde oturan kadınların üretmesi için güzel bir ortam. Yakacık mahallemizde 15 amigurumi öğrencisi var. Öğrenciler 1 hafta içinde tüm terimleri öğrendikten sonra önlerine gelen her örneği yapabilme seviyesine ulaşıyorlar. Bunun yanı sıra kendi istedikleri şekli de verebiliyorlar. Küçük bir bebek 1-2 saatte yapılabilirken, büyük bir ürün de 1 günde yapılabilir. Kursiyerlerimiz yaptıkları bebekler için internetten de talep topluyorlar. Halk Eğitim sergilerinde ürün satabiliyoruz. Kursiyerlerimiz ürettikleri bebeklerinin karşılığını ürünlerini satınca misliyle geri alıyorlar” dedi.
Örgü bebek yapmayı iki yıl önce öğrendiğini belirten 65 yaşındaki Halime Kaya yaptığı bebekler sayesinde ek gelir elde ettiğini belirterek “ iki yıl önce açılan kursta amigurumi yapmasını öğrendim. Şimdi kızımla birlikte geliyorum. Kızımla birlikte ördüğümüz amigurumi bebek ve aksesuarlardan para kazanmaya da başladık, ördüğümüz bebekler ile kazanç sağlayabiliyoruz. Amigurumi yapmak çok zevkli. Ayda ortalama 15 - 20 bin TL para kazanıyorum. Evde oturmaktansa kursa katılmak ve yaptıklarımızla para kazanmak ev ekonomisine katkı sağlamak çok güzel” diye konuştu.
Kursa katılan kadınlar kurs ve amigurumi yapmanın kendilerine terapi olanağı sunduğunu belirterek “burada bir şeyler öğrenmek ve bir araya gelmek psikolojik açıdan da çok faydalı. Birbirimizle iletişim kurarak hayatın zorluk ve stresinden kurtuluyoruz. Bunun yanında ördüğümüz bebekler ile hem kazanç sağlıyor hem de meslek ediniyoruz” dedi.







