02 Ocak 2015 - Cuma

Bir Koltukta Kaç Karpuz Mutlu eder Başkanı?

Yazar - Bülent Cakır
Okuma Süresi: 5 dk.
Bülent Cakır

Bülent Cakır

civrilhaber@hotmail.com - 539 814 99 33
Google News

2015’in akla gelen en önemli gündem maddesi ne desek ağzımızdan ilk çıkacak olan ÇMK ve Esnaf Kefalet Kooperatif seçimleri olacaktır.

Malumunuz 2014’ün son günlerinde mahalle muhtarları Belediye başkanı Gürcan Güven ile bir araya gelmiş ve ÇMK ile yaşadıkları sorunları enikonu anlatmışlardı. ‘Doktor’ sorunu bulup neşteri vuracaklarını ve hastalıklı organı tedavi edeceklerini açık bir dille ifade etti.

Sorun çözüldü gibi…

Çivril kamuoyunun odaklandığı diğer bir önemli konuda 17 Ocak’ta yapılacak Esnaf kefalet Kooperatif seçimleri.

Genel Kurul için İki aday yarışacak. Mevcut başkan ve Esnaf Odası başkanlığını da yapan Ertuğrul Mutlu ile Matbaacı Celal Kadri Tort.

Ertuğrul Mutlu, Esnaf Odasında olduğu gibi Esnaf Kefalet Kooperatifinde de ikinci dönem başkanlığa talip. İlk seçildiği dönemden sonra ikinci dönem başkanlık yapmayacağım demesine rağmen ikinci dönem başkanlığın sefasını süren Mutlu başkan kooperatif içinde aynı sözü verdi mi bilinmez ama bilinen şu ki şu an hem kooperatif hem de oda yönetiminde başkanın yönetiminde olan isimler bile bu durumdan rahatsız. Hatta yönetimden bazı isimlerin açık açık “başkan bir koltuğa kaç karpuz sığdıracaksın” diyerek tepki gösterdikleri belirtiliyor.

Aslında yönetim kurulu üyeleri arasındaki tek sıkıntı bu da değil.

Başkanın hem Esnaf Odası başkanı olması hem de Esnaf Kefalet Kooperatif başkanlığı için başka kimseye özellikle de yönetimde ki arkadaşlarına şans vermemesi, verilen sözlerin yerine getirilmemesi, şeffaf bir idarecilik yapılmaması, ortak Esnafların yeterince kooperatiften ve kredilerden faydalandırılmaması gibi konulardan çok rahatsızlar.

Oda ve Kooperatifin iyi yönetilmediğini açıkça itiraf eden yöneticiler geçen dönem başarı hanelerine yazılabilecek hiçbir konunun olmamasından da şikâyetçiler mesela. Esnafa ve ortaklara verilen kredilerin kredi değil de şahsi borç gibi verilmesi de çok büyük rahatsızlık konusu. Devlet tarafından küçük esnafın gelişmesi için yağmur gibi dağıtılan kredinin Çivril’de ‘Başkan ve yönetim’ tarafından veriliyor gibi gösterilmesi esnaflar ve yönetim kurulu üyeleri tarafından tepki görüyor.

Haklılarda.

Kooperatif’in ne kadar bütçesi var? Ne kadar kredi kullandırma limiti var? Ne kadarını kullandırıyor? Kredi kullanmak isteyen esnaflara hangi konularda ne kadar yardımcı olunuyor?  Çivrilli esnaf için yeni kredi kaynakları araştırılıyor mu? Hangi meslek gruplarında kredi ve hibe desteği var? Çivril ticaretin çok hareketli ve her geçen büyüdüğü bir kent, esnafın ufkunu açmaya yönelik ne tür çalışmalar yapıldı?

Kooperatif üyeleri ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri bütün bu sorulara cevap arıyor. Başkan ise yapılacak seçimin açık yani el kaldırma yöntemiyle yapılması için çaba harcıyor.

Kredi çeken kooperatife borcu olan birisi böyle bir seçim sisteminde özgür iradesi ile nasıl oy verebilir ki?  

Aslında kredi çeken esnaf, kooperatifin Ortağı yani sahibi.

Özetle Esnaf Kefalet Kooperatifini çok katılımlı çok ortaklı bir işyeri gibi düşünürsek her üye bu işyerinin patronu. Dolayısıyla kredi çekenlerin yönetime karşı herhangi bir vefa borçları yok.

İşin bir diğer yönü de çekilen krediler Devletin verdiği krediler yani kooperatif şartları yerine getiren her ortağına limitler dâhilinde bu krediyi vermek zorunda. Başkan ve yönetim kurulu üyeleri her ne kadar kendi paralarını veriyormuş gibi davransa da para devletin parası.

Düşünebiliyor musunuz Mahallemizin muhtarından tutun da, Cumhurbaşkanına kadar tüm seçimlerin sandıkta nihayetlendiği, kazananın sandıkta belirlendiği ülkemizde, maalesef kefalet ve kredi kooperatiflerinde elinde kredi musluğunu tutan yönetimin yüzüne bakarak oy kullanmak zorundasınız.

Ne acayip değil mi?

Bu son derece sakıncalı, anti demokratik, insanları kamplaştıran durumu değiştirmek ortakların elinde aslında.

O gün divan başkanı genel kurula seçimleri açık oyla mı kapalı oyla mı yapalım diye sorduğu zaman ortaklar, kapalı oylama, yani sandığı işaret ederse demokrasiyi çalıştırmış olurlar.

Değişim ve Yenilenmenin de önünü açmış olurlar…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları