ÇİVRİL’İN ASIRLIK GELENEĞİ KOCAYAKA’DA YAŞATILDI

Çivril’in asırlardır süre gelen ‘Aleylam’ geleneği Kocayaka mahallesinde yaşatılıyor. Düğün ve Bayramların vazgeçilmez geleneği, bir araya gelen genç kız ve ninelerin karşılıklı okuduğu mani ve türkülerle yapıldı.

Kültür Yayın: 13 Nisan 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 13.04.2024 14:30:00
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Asırlardır süregelen Aleylam geleneği için bir Kocayaka mahallesinde toplanan genç kızlar ve nineler Kocapınar Çeşmesinde bir araya gelerek türkü ve mani okudu. Sadece kadınların katıldığı geleneği görmek için çok sayıda misafir Kocayaka mahallesine akın etti. Çivril’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kocayaka Mahallesi asırlık geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Bayram ve düğünlerde bir araya gelerek ‘Aleylam’ türküleri okuyan genç kızlar ve kadınlar, Ramazan Bayramının ikinci günü köyün Kavaklı çeşme ve Kocapınar çeşmesinde bir araya gelerek türkülerini okudu.

Geleneklerini yaşatmak için özen gösterdiklerini söyleyen ve gelenek hakkında bilgi veren mahalle Muhtarı Hasan koç “Kocayaka Çivril’in en eski yerleşim yeri. Beycesultan höyüğü ile 5 BİN yıl önce başlayan yaşam, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğunun bölgeye gelmesi ile Türklerin yaşam alanı olmuş. Yüzyıllardır Türklerin yaşadığı topraklarda asırlardır süre gelen Aleylam geleneğimizi bu bayramda da genç kızlarımız ve kadınlarımız bir araya gelerek sürdürdü. Örf ve adetlerimiz bizi biz yapan en önemli unsur o yüzden biz gelenek ve törelerimizi yaşatma, gelecek nesillere aktarma konusunda itina gösteriyoruz” dedi. 

Sadece Genç Kızlar ve Kadınlar katılıyor

Geleneğin genç Kızlar ile köyün ileri gelen yaşlı kadınları ile yapıldığına dikkat çeken Muhtar Koç “bu gelenekte genç kızlar bir tarafta olur yaşlı ve orta yaşlı kadınlar bir tarafta. Genç kızlarımız mani söyler, yaşlılarımız onlara bir mani söyler, karşılıklı türküler okunur nasihatler verilir dersler çıkarılır. Etkinliğe sadece bayanlar katılır. Önceden genç erkekler uzaktan bakar evlenmek istediği kızları seçerdi. Zamanla bu evlenme olayı azalsa da biz ‘Aleylam geleneğimizi her bayram ve bazı düğünlerde yaparak yaşatıyoruz. Bu bayramda da mahallemizde yaşayan kızlarımız ve kadınlarımız çeşme başında bir araya gelerek geleneğimizi sürdürdü” dedi.

Çivril’de ve farklı yerlerden çok sayıda kişinin her bayram Aleylamı izlemek için geldiğini belirten muhtar Hasan Koç “her bayram yaptığımız için dışarda yaşayan köylülerimiz bayramda köyde toplanır. Aleylam kendiliğinde gelişir, kadınlar ve kızlar organize olur olanlar geleneksel kıyafetleri giyer ve Aleylam yapılır. Dışarda yaşayan köylülerimizin yanı sıra Aleylamı izlemek için çok sayıda misafir Kocayaka’ya gelir” dedi.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.