Gurbette Ekmek Mücadelesi

Yayın: 26 Ağustos 2013 - Pazartesi - Güncelleme: 26.08.2013 10:11:23
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Çivril’e bağlı Çıtak beldesinde ve çevre köylerde tarım işlerinde çalışan yaklaşık 150 yurttaş, kaldıkları çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı Urfa ve Adana’dan göç eden aileler, Çıtak ve çevre köylerdeki meralara yerleşerek, tarım işçisi olarak yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor. Ailelerin bazıları 2, bazıları 3, bazıları ise 5 yıldır bu çadırlarda yaşıyor. Sağlıksız bir ortamda yaşam mücadelesi verdiklerini söyleyen tarım işçisi aileler kaldıkları çadırları naylondan yaptıklarını ve etrafını güneşten ve rüzgardan korumak için kamış ile ördüklerini belirttiler.

 

Çocuklarımız kötü yola düşmesin diye buralara geliyoruz

Her yıl Adana’dan Çivril2e gelerek tarlalarda çalıştıklarını belirten Mehmet Aslan(57) “5 yıldır Çivril’e gelerek tarım işlerinde çalışıyoruz. Benim 13 çocuğum var biz buralara gelmesek çocuklarımız oralarda boşluktan suça bulaşabilirler diye gurbete çıkıyoruz” dedi. her yıl bu dönemlerde Çivril’e ay çekirdeği kesmeye geldiklerini belirten İbrahim Varol’da (33) “her yıl Çivril’e gelerek bir ay bir buçuk ay çalışıyoruz sonra Konya’ya gidiyoruz. Sonra da kış döneminde memleketimiz Adana ve Urfa’ya geçerek gelecek sezonu beklemeye başlıyoruz” dedi.

12 Aile her yıl Çivril’e geliyor

Her yıl aynı yerde konakladıkları için Çıtak kasabası ve çevre köylerde tanındıklarını belirten Mehmet Aslan “5 yıldır aynı yere gelip çadır kuruyoruz. Her yıl aynı 12 aile buraya geliyor her ailede çocuklarla birlikte ortalama 15 nüfus var. Çocuklar dışında hepimiz işe gidiyoruz” dedi.

Günlük yevmiye 35 TL

Tarlada günlük yevmiye usulü çalıştıklarını belirten İbrahim Varol “ Adana ve Urfa’da da aynı paraya çalışıyoruz ama burada paramızı günlük veriyorlar orada haftalık hatta bazen aylık veriyorlar o sıkıntılı oluyor o bakımdan burası daha rahat ama burada da konaklama ve yaşam şartları çok zor. Mesela çocukalrımız okula gidemiyor. Herkes aynı çadırın içinde kalıyor banyo ve tuvalet ihtiyacımız sorunlu. İçme suyumuzu meradaki tek çeşmeden taşıma olarak kullanıyoruz” dedi.

Çocuklar okula gidemiyor

Bu bölgelere göç etmeye başlayınca okula giden çocuklarını da yanlarında getirmek zorunda kaldıklarını belirten aileler “büyük çocuklarımız işsiz kalıp yasadışı işlere bulaşmasın buralarda iş ve ekmek bulsunlar diye geliyoruz ama bu sefer de okula giden küçük çocuklarımız eğitimlerinden kalıyorlar. Bir tarafı kurtarmaya çalışırken bir tarafı kaybetme tehlikesi yaşıyoruz” dediler.

 

Kendi araçları ile göç eden aileler Temmuz ay’ı başı ile Ağustos ayının son haftasına kadar Çivril’de ay çekirdeği kesim işlerinde çalıştıklarını sonra Konya’ya gittiklerini ve yaklaşık 2 ay’da Konya da çalıştıklarını ve daha sonra memleketlerine döndüklerini söylediler.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.