İŞE YARAMAYAN AĞAÇ KÜTÜKLERİNİ SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Merak ederek başladığı ahşap oyma işinde usta oldu. İnternette gördüğü ahşap oyma işine merak salan Fatma Akçay, izlediği videolardan öğrendiği sanatı, meslek haline dönüştürdü.

Yaşam Yayın: 15 Mayıs 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 15.05.2023 08:19:00
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Çivril’de yaşayan Fatma Akçay 5 yıl önce hobi olarak başladığı ahşap oymacılığını sanata dönüştürdü.

Evinin mutfağında küçük bir alanı atölye haline getiren Akçay, destek verilmesi halinde usta öğreticilik yapabileceğini ifade etti.

 

Çivril’in Gümüşsu mahallesinde yaşayan Fatma Akçay Kestane, Ceviz ve Kiraz ağacından yaptığı tabak, tütsülük, hediyelik eşya, tarak, süs eşyası ve tablolar ile görenleri kendine hayran bırakıyor. İnternetten öğrendiği oyma işini beş yılda geliştiren Akçay yaptığı ürünleri de internet üzerinden isteyenlere gönderiyor. Ahşap Oyma işine hobi olarak başladığını belirten Akçay “uzun yıllar İstanbul’da yaşadıktan sonra 20 yıl önce memleketim Çivril’e döndüm. Burada ata toprağımda ve komşuların arazilerinde tarım işi yaptım, sonra internette ahşap oyma yapılan bir video izledim. Çok dikkatimi ve ilgimi çekti. Araştırmaya başladım. İzlediklerimden yola çıkarak önce elimde olan ağaçlardan bir şeyler yapmaya başladım. Ortaya çıkan şeyler göze hoş gelince işi ustasından öğrenmeye karar verdim” dedi. 

 

Videolardan sonra çırak oldum

 

Bir müddet video üzerinden ahşap oymaya devam ettiğini ifade eden Fatma Akçay “videolardan gördüklerimden bir şeyler yapıyordum fakat işin detayını öğrenmek istiyordum. Kullanılan malzeme ve aletleri görmek istiyordum. Bunun için İzmir’de ahşap oyma yapan bir usta ile irtibata geçtim. İzmir’e gittim kullanılan ağaçları gördüm, oradaki ustalardan neler yapılabileceğini izledim, aletleri tanıdım, bir müddet orada elimi geliştirdikten sonra tekrar Gümüşsu’ya dönerek ahşapla çalışmaya başladım.

 

Evdeki ağaçlarla başladım

 

Ahşap oymacılığına ilk başladığında hangi ağaçların kullanıldığını bilmediğini ifade eden Fatma Akçay “ahşap oymaya başladığım zaman hangi ağaçtan ne yapılır bilmiyordum açıkçası. Sadece gördüğüm videolarda düz bir ağacı nasıl sanat eseri yaptıklarını görmüş ve aynısı yapmak istemiştim. Önce evimde bahçemde bulduğum her ağacı bıçakla, keserle şekillendirmeye çalıştım. Sonra ağaçları tanıdım, malzemeyi öğrendim. Her ağacın her aletle şekil almadığını, her ağaçtan da oyma yapılmadığını öğrendim. Şimdi az da olsa alet takımım var ve ağaçları tanıdım. Burada olan ağaçları kullandığım işler farklı dışardan aldığım ağaçlarda yaptığım işler farklı” dedi.

 

Hobi olarak başladım ama talep çok fazla

 

Günlük işlerinden artan zamanda dinlenmek amacıyla ahşap oyma işine başladığını ifade eden Akçay “ahşap oyma ilgimi çeken ve keyif veren bir hobi. Bende hobi olarak başladım, günlük stres ve yorgunluğumu atmak için ağaçları seçtim. Zamanla yaptığım işleri dostlarıma komşularıma gösterdim. Sonra internet sayfamda görsellik olsun diye paylaşamaya başladım. Görenler çok beğendi, bende hediye etmeye başladım. Sonra internetten sipariş verenler oldu. Özellikle saç tarakları, tütsülük ve sehpalar için yaptığım tabaklar talep görünce bende yaptıklarımı isteyenlere göndermeye başladım” dedi. 

Tarak ve tütsülük çok talep görüyor

İnternette paylaştığı ürünlerden ahşap tarak ve tütsülüklerin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Fatma Akçay “özellikle kadın takipçiler ahşap taraklara büyük ilgi gösteriyor. Ahşap tarak hem estetik hem de saç sağlığı açısından çok tercih edilen bir ürün. Bir tarak eğer başka işe yoğunlaşmazsam bir günde bitiyor. Tütsülük de aynı şekilde ama ben hem işim hem de ve işlerinden artan zamanlarda yaptığım için bir tarak ya da tütsülük iki günde bitiyor. Sonra cila ve kurutma işi de bir gün sürüyor” dedi.

Ek Fotoğraflar
Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.