42 YAŞINDAKİ KADIN MERAKI SAYESİNDE İŞ MAKİNESİ OPERATÖRÜ OLDU

Köyünde işlettiği tarım tesisinde gördüğü iş makinelerinden heveslenen kadın, aldığı belge ile kepçe operatörü oldu.

Yaşam Yayın: 16 Temmuz 2024 - Salı - Güncelleme: 16.07.2024 11:44:00
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Çivril’de yaşayan 42 yaşındaki Eda Akar, aldığı eğitimle iş makinesi operatörü oldu. Merak duygusuyla başlayan hevesini meslek haline getiren kadın operatör “ekmeğimi taştan olsa çıkarırım. İşin erkeği kadını olmaz” dedi.

 

Çalıştığı tesisteki makineyi merak eden 42 yaşındaki iki çocuk annesi kadın, aldığı eğitimle kepçe ve kazıcı kullanmayı öğrenerek bölgenin ilk ve tek kadın kepçe operatörü oldu.  Daha önce traktör kullandığını ilk defa iş makinesi kullandığını belirten Akar “kendi tesisimizde kullanılan küçük bir kepçe vardı, iş makinesi merakım orada başladı. Köyde büyüdüğüm için traktör kullanmayı biliyordum ancak kepçe, kazıcı ve yükleyici kullanmak başka bir beceri” dedi. Katılığı kursta tek kadın kursiyer olduğunu belirten Eda Akar “Uşak’ta katıldığım kursu başarı ile bitirdi. Kursa katılan tek kadın kursiyerdim. Genelde erkek işi olarak görülen kepçe operatörlüğü eğitimini tamamladım ve sınavını başarı ile geçtim. Merak ederek başladığım kepçe operatörlüğünü meslek haline getirip geçimimi bu meslekten kazanacağım” dedi.

 

“Merakım mesleğim oldu”

 

Araç ehliyetinin olduğunu da sözlerine ekleyen Akar “ehliyetim var, araç kullanıyorum şimdi de iş makinesi operatörü oldum. İleride büyük iş makineleri kullanmak için eğitimlerime devam edeceğim. Çalıştığım yerde gördüğüm kepçeden esinlenerek iş makinesi operatörü oldum. Şimdi bu iş, mesleğim. İnşallah aldığım belge ile geçimimi bu işten sağlayacağım” dedi.

 

“Azimli kadınlara örnek olmak istiyorum”

 

Kadınların istediği zaman her işi yapabileceğini de sözlerine ekleyen Eda Akar “kursa ilk başladığımda kursiyer arkadaşlarım ve çevrem yadırgasa da zamanla alıştılar. İş makinesi görünüm olarak büyük bir makine olunca kadınla bağdaştırmak zor oluyor. Açıkçası ülkede çok fazla da kadın iş makinesi operatörü olmayınca ilk defa görenler şaşırıyor. Ama kadın istediği zaman öğrenemeyeceği ve yapamayacağı bir iş meslek yoktur. Aldığım belgenin tüm kadınlara örnek olmasını istiyorum” dedi. 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.