21 Şubat 2019 - Perşembe

BU LİSTE SEÇİM KAZANDIRIR MI?

Yazar - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 4 dk.
Bülent Çakır

Bülent Çakır

civrilhaber@hotmail.com - 0542 612 59 75
Google News

2014 yerel seçimlerinde belediye meclis üyesi olan Ak Parti veya CHP hiç fark etmez 10 kişi getirin.

Alıp karşımıza konuşalım.

Aradan geçen beş yılda neler yaptılar. Ne tür hizmetlerde bulundular. Hangi proje ve önerileri getirdiler.

Hangi yaralara merhem oldular.

Anlatsınlar…

***

Önce İsmi

Sonra, Meclis listesi, Projeleri, Partisinin seçim stratejisi.

Bir Belediye başkan adayının seçimi kazanması için gereken temel etkenler.

 

CHP’nin eğilim yoklaması ile belirlediği ve genel anlamda (sandıktan çıktığı için) çok eleştirilmeyen meclis üyesi listesinden sonra AK Parti’nin 25 kişilik listesinde kimlerin kaçıncı sırada olacağı büyük merak konusuydu.

 

Son bir haftadır Cumhur İttifakının listesinde MHP’den kaç kişinin nerede yer alacağının yanında Niyazi Vural’ın AK partili hangi isimleri yanına alacağını hem Ak partililer hem de kamuoyu merakla bekliyordu.

 

Nihayet meclis üyesi aday listeleri ilçe seçim kurullarına teslim edildi. Peki, açıklanan meclis üyesi listesi büyük heyecan yarattı mı dersiniz?

 

Çarşıda biraz dolaşırsanız İsminin bir yerlere yazılmasından zevk alan egoistlerin dışında çokta ilgi görmediğini hemen anlayabilirsiniz. Tabana yeniden güven aşılayabilmek açısından önemli olan liste beklenen ilgiyi görmedi.

 

Beklentilere cevap vermedi.

Veremedi.

Özellikle parti tabanı, liste sonrası hayal kırıklığı yaşadı.

 

Adaylığı konusunda ciddi eleştirilere maruz kalan Niyazi Vural, zafer için gerekli olan meclis listesinde de bir adım geri düştü.

 

Hem kamuoyu hem partinin ileri gelenleri listenin çalakalem yapıldığı ve listeye yazılacak ismi bulma konusunda sıkıntı yaşandığı konusunda hem fikir.

 

Ticari ortaklığı olan isimlerin birlikte yazılması bu tezi güçlendirirken tabanın istediği bazı isimlerin bu seçimde de listelerde olmaması ‘Vefanın’ bittiğinin göstergesi olarak yorumlandı…

 

Peki, listelerde yer alan belediye meclis üye adayları seçim kazandırabilirler mi?

Veya yer almayanlar, seçim kaybettirebilirler mi?

 

Çivril gibi küçük (merkez ilçelere göre) seçim bölgelerinde kesinlikle meclis üyesi listeleri önem arz eder.

 

O liste adayların birine kazandıracak, birine kaybettirecek...  

 

Listeler yapılırken bölge ve isimler detaylı ele alınmalı, çok hassas bir çalışma yapılmalı.

Yazmış olmak 25 kişiyi tamamlamış olmak için yapılan liste, seçim kazandırmaz…

 

Şayet meclis listelerinde yer bulamayanlar organize olarak karşı adayın etrafında kenetlenirlerse işte o zaman seçimlere önemli ölçüde tesir eden bir sonuç çıkar.

 

Cumhur İttifakının meclis listesi açıklandıktan 24 saat geçmeden iki ismin ‘haberleri olmadığı’ gerekçesiyle listeden ayrıldıklarını ve istifa ettiklerini açıklaması, listelerin masa başında üç kişi ile çalakalem yapıldığı tezini güçlendiriyor…

 

Ülkücüler, temsil noktasında Millet ittifakı ortağı İYİ Parti’yi mi, Cumhur İttifakı ortağı MHP’yi mi yoksa bağımsız aday Ergün Çiftçiyi mi destekleyecek, bağımsız aday olarak Çiftçi hangi İttifaka ne kaybettirecek, ne kazandıracak 31 Mart akşamı ortaya çıkacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları