18 Aralık 2018 - Salı

BOZULMAZSA İTTİFAK BAŞARILI OLUR

Yazar - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 4 dk.
Bülent Çakır

Bülent Çakır

civrilhaber@hotmail.com - 0542 612 59 75
Google News

Ortaklık, Elli Elli mi olacak?

 

Kim ne kadar alacak - verecek?

 

Ağırlık olsa tartılır, Uzunluk olsa ölçülür.

 

İYİ Parti’nin 6.400 (Cumhurbaşkanlığında 5.800),

 

CHP’nin 13 Bin oyu var.

 

Açıklanmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen İYİ Parti CHP ittifakının Çivril’de nasıl şekilleneceği netleşmedi.

 

CHP Denizli Büyükşehir’de aday çıkartmayacak. İYİ Parti’nin adayını destekleyecek. MHP de aday çıkartmayacak, AK Parti adayı Osman Zolan’ı destekleyecek.

 

Yerel seçimlerde ittifaklar, ortaya çok bilinmeyenli denklemler çıkarttı. İl bazında yapılan ittifakların ilçelerde nasıl şekilleneceği seçmenin aklını karıştıran en büyük sorun.

 

İYİ Parti ile yapılan ittifak sonrası, CHP’nin çeşitli kademelerde görev yapmış (örgüt yöneticisi,  ilçe başkanı, belediye meclis üyesi vs.) gibi kişiler ne kadar bağırıp çağırsalar da durumun değişmesi, ittifakın bozulması düşünülemez.

 

Kırmızı Çizgiler aşılmazsa…

 

İttifakların kesinleşmesinin ardından oturup hesap yaptığımızda önümüze çok net gerçekler çıkıyor.

 

Eldeki verilere göre, AK Parti-MHP ittifakının oyu Çivril’de yüzde 50’yi geçebilir.

 

CHP-İYİ Parti ittifakının oyları ise, her şeyi üst üste koyun, yüzde 40’larda dolaşır. Burada ittifaklar arasındaki geçiş önem kazanıyor.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve İYİ parti adaylarının aldığı oy oranı, 50 den fazla olmasına rağmen aynı başarı ittifakta yakalanamayabilir.

 

Hem CHP hem İYİ Parti’de, yöneticisinden seçmenine oy verme tereddüttü yaşayan ciddi bir kesim var.

 

MHP’den kopan ve AK Parti’ye tepki için İYİ Parti’ye oy veren sağ seçmen İttifakta nasıl CHP’ye oy veririmi düşünürken,

 

Sol seçmende de yıllarca mücadelesini verdiği değerleri tanımayan, dahası alay konusu haline getiren bir grupla aynı yerde durmak ciddi rahatsızlık yaratıyor.

 

İYİ Parti’nin, CHP adayı Ömer Köseoğlu’nu seçmenine izahatı çok zor olmayacağı kanısındayım.

 

Köseoğlu, düşüncesi, mantalitesi ve projeleri ile parti adayından ziyade Çivril’i kucaklayan bir başkan profili çiziyor. Dolayısıyla İYİ Parti seçmenine dahası AK parti, MHP, Saadet, Vatan Partisi seçmenine yakın bir isim.

 

Eğer Çivril’de seçime İYİ Parti adayı ile gidilseydi, bu aday kim olursa olsun, sol seçmenden oy alması çok zor olacak ve seçim kaybedilecekti.

 

Bu anlamda İYİ Parti - CHP ittifak adayının Ömer Köseoğlu olması ittifak adına olumlu sayılabilir ancak İttifakın başarısı hangi partinin kaç tane meclis üyesi çıkaracağı ile doğru orantılı.

 

İttifakın meclis dağılımı henüz muamma.

 

Büyükşehir adayının İYİ Parti’den olmasından dolayı İYİ Parti, ittifakın büyük ortağı mantığı ile Çivril meclis dağılımının 50 50 olması konusunda ısrarcı olacak.

 

Dahası, bir başkan yardımcılığı isteyecek.

 

CHP’de, oy dağılımı ve ittifaksızda kazanma şansının yüksek olması nedeniyle (birazda mağduru oynayarak) dağılımda sayısal çoğunluğun CHP’de olması konusunda bastıracak.

 

Yapılacak listenin Denizli Büyükşehir Belediye meclisine de katkısı düşünülürse her iki parti de istediğinin olması konusunda ısrarcı olacak.

 

Sonuçta, Büyükşehir Belediye Meclisi tablosunun nasıl olacağı da çok önemli.

 

Her iki parti de seçmeninin içine sinecek bir dağılım yapmak için çalışırken İttifakın bozulmaması için de gereken itinayı gösterecektir. CHP tabanından İttifaka karşı yükselen seslerin Ömer Köseoğlu’nun meclis üyeleri dağılımında yapacağı çalışma ile azalacağı kanaatindeyim.

 

İttifak kararı ile İYİ Parti teşkilatının üzerinden büyük bir yük kalktı. İYİ Parti zaten tek başına seçim alamazdı.

 

Şimdi CHP adayı kazanırsa, “Biz kazandırdık” diyecekler.

 

Kaybederse, “Biz kaybetmedik, onlar kaybetti” diyecekler.

 

31 Mart sonrası Çivril’de yeni bir siyasi dönem başlayacak. Tüm partilerde tepeden tırnağa yenilenme olacağını umuyorum.

 

Yasin Öztürk’ün Büyükşehir adayı için kendi memleketinde çok büyük çaba göstereceğini düşünürsek İttifaklı seçim, daha renkli olacaktır.

 

Eğer bozulmazsa CHP - İYİ Parti ittifakı başarılı olacaktır...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları